انواع سیستم های حضور غیاب را بشناسیم

در این مقاله خواهید آموخت

از زمان رواج و استفاده از دستگاه های حضور و غیاب پانچی در گذشته تا به امروز که استفاده از انواع سیستم های حضور غیاب بیومتریک متداول است، نظارت بر ساعات کاری، امری ضروری در همه مشاغل محسوب می شده است. در ابتدا این فرایند به این صورت بوده است که، وقتی کارکنان به محل کار می رسیدند، باید زمان ورود خود را یادداشت می کردند و هنگام خروج نیز، باید زمان آن را را یادداشت می کردند.

به عنوان یک قاعده کلی، معمولا کارگران بلافاصله قبل از خروج سریع از محل کار، برگه ی ساعت کاری را پر می کنند.

حضور و غیاب پانچی
دستگاه حضور غیاب پانچی از اولین سیستم های مورد استفاده برای کنترل تردد بوده است

گاهی اوقات، این فرایند درست قبل از ارسال برگه های حضور و غیاب به منابع انسانی، در آخرین روز هفته یا ماه انجام می شود. شیوه های اندازه گیری دستی اثرات منفی ای بر روی بهره وری و روحیه کارکنان می گذارد. تلاش برای پر کردن واقعی برگه ساعات کاری کارمند پس از اتمام روز، می تواند منجر به نادرستی، دستکاری برگه زمان و غیره شود.

از جمله مشکلاتی که سازمان ها بدون یک سیستم حضور و غیاب، با آن ها درگیر هستند انطباق حضوری ها، خطاهای حقوق و دستمزد و سایر چالش ها می باشد. با جایگزینی برگه های حضور و غیاب کاغذی با یک سیستم مدیریت حضور و غیاب مناسب، سازمان ها می توانند در وقت خود صرفه جویی کنند ، نیروی اداری را کاهش دهند و دقت را افزایش دهند.

در این مقاله هدف آشنایی با سیستم های حضور غیاب مختلف است.

انواع سیستم های حضور غیاب و روش های آن کدام اند؟

در ادامه به بررسی روش های مختلف ثبت حضور و غیاب می پردازیم:

1- سیستم دستی

قبل از عصر فناوری و پیشرفت تکنولوژی، ثبت ساعت حضور و غیاب به صورت دستی، رایج ترین روش برای گزارشگیری از ساعات ورود و خروج بود. ساعت کاری کارمندان، بسته به نحوه تعریف، در یک فایل اکسل یا در یک دفتر ثبت می شد. از آنجا که تکنولوژی پیشرفت کرده است، این روش با یک شیوه ی خودکار جایگزین شده و روش دستی دیگر منسوخ شده است.

ما هر روز شاهد افزایش پیچیدگی ها و نیازمندی ها هستیم. بنابراین زمان ورود و خروج کارکنان دیگر نمی تواند به صورت دستی ثبت شود. نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که، اگر فرایند حضور و غیاب به صورتِ دستی ثبت شود ممکن است، کارمندانی به طور مکرر بیرون رفته و بازگردند، در این صورت ثبت غیبت آن ها سخت خواهد بود.

2- گزارش ساعت کارکرد

در این روش کارکنان ساعات شروع و پایان کار خود را در برگه ای ثبت کرده و برای کارفرمای خود ارسال می کنند. در نتیجه، کارفرما جزئیاتی از وظایفی که کارمندان در کل دوره ی کاری خود انجام داده اند، دریافت می کنند. اطلاعاتی از این دست، برای برآورد زمان و مدیریت منابع سودمند خواهد بود.

معمولا این گزارش ها به صورت آنلاین ارائه می شوند و گاهی می توان از طریق وب به این گزارش ها دسترسی داشت. در نتیجه، دسترسی به ساعات کاری هر یک از کارکنان ممکن خواهد بود. از طرفی این امر موجب کاهش هزینه، جهت ثبت ساعات کاری کارمندان شده و نیز مدیر مجموعه با توجه به گزارش های مشابهی که ارائه شده، زمان دقیق انجام یک کار معین را تخمین می زند.

از طرفی، می توان مدت زمانی را که افراد برای فعالیت های مختلف صرف می کنند، بررسی و مقایسه کرد. بر این اساس می توان بر عملکرد یک کارمند به طور کامل نظارت کرد و با توجه به آن برای آینده کاری آن ها تصمیم گرفت.

حضور و غیاب دستی
منظور از کنترل تردد پرسنل به صورت دستی چیست؟

3- سیستم های مکانیزه

این سیستم به طور خودکار، گزارشی از ساعات ورود و خروج کارکنان را ارائه می کند. به این صورت که کارمند باید هر بار که وارد دفتر می شود یا از آن خارج می شود، انگشت خود را ثبت کند. بنابراین، برای بررسی دقیق ساعت ورود و خروج، نیاز به نیروی کار جدا نخواهد بود.

با این حال،  موثرترین سیستم حضور و غیاب می تواند، دستگاه های خودکار باشد. این می تواند به معنای نیروی انسانی کمتر و قابلیت اطمینان بیشتری نسبت به سایر روش ها باشد زیرا به کار دستی کمتری نیاز دارد.

4- ثبت تردد از طریق کارت

در این روش، هر کارمند یک کارت شناسایی دریافت می کند که باید روی دستگاه بکشد تا بتواند حضور خود را ثبت کند (کارت مغناطیسی). به محض کشیدن کارت، داده های موجود در کارت توسط دستگاه اسکن شده و به رایانه منتقل می شود و سپس در آن جا آنالیز خواهد شد. به این ترتیب، تمام کاغذهای دستی از فرایند حضور و غیاب حذف می شوند.

لازم به ذکر است تکنولوژی کارت های مغناطیسی، منسوخ شده است و در حال حاضر در بیشتر شرکت ها از کارت های بدون تماس (RFID) استفاده می شود.

5- حضور بیومتریک

در این روش هدف این است که با استفاده از دستگاه های بیومتریک، فرد شناسایی و تایید شده و مجوز ورود به مکان مورد نظر را دریافت کند. در واقع الگوهایی بر روی یک کارت هوشمند و یا پایگاه داده دستگاه های بیومتریک ثبت و ذخیره می شود تا بتوان از آن برای تأیید هویت کاربر (کارمند) استفاده کرد.

در نتیجه، کاربران تنها با استفاده از ویژگی های بیومتریک خود (چهره، اثرانگشت، صدا، کف دست) و بدون استفاده از کارت های هوشمند، نام کاربری و یا سایر روش های احراز هویت، شناسایی می شوند.

دستگاه های حضور و غیاب بیومتریک برند virdi

مشخصات بیومتریک به دو دسته تقسیم می شوند:

دسته ی اول، بیومتریک فیزیولوژیکی که در آن اثر انگشت، دست، صورت، عنبیه و غیره ثبت و مقایسه می شود. اثر انگشت پرکاربردترین بیومتریک فیزیولوژیکی است. اما امروزه و با توجه به شرایط کنونی دنیا، بیشتر توجه ها به سمت چهره و عنبیه معطوف شده است.

و دسته ی دوم بیومتریک رفتاری است که در آن خصایص رفتاری فرد مثل صدا، امضا و … مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. اما به طور کلی در یک شرکت، با تشخیص اثرانگشت و یا عنبیه چشم توسط دستگاه بیومتریک، فرد تایید خواهد شد.

انواع سیستم های حضور غیاب
چه روش هایی برای حضور و غیاب کارکنان وجود دارد؟

6- پاسخ صوتی تعاملی

یک سیستم پاسخ صوتی تعاملی (IVR)، به کارمندان این امکان را می دهد تا با استفاده از گوشی های هوشمند خود، برنامه های حضور و غیاب خود را مشاهده و بررسی کنند، پیام های اپراتور را دریافت کرده و نیز درخواست مرخصی کنند.

این برنامه به طور سفارشی طراحی و ساخته شده است تا نیازهای سازمان هایی خاص را برآورده کند.

7- نرم افزار حضور و غیاب آنلاین

نرم افزار مدیریت حضور و غیاب آنلاین یک سیستم مبتنی بر ابر، برای ذخیره ی اطلاعات مربوط به زمان(ساعات کاری) است، که به کاربران امکان می دهد از طریق وب یا اپلیکشنِ تلفن همراه، وارد سیستم شوند. از طریق فناوری ابری، داده های مربوط به حضور و غیاب و ساعات ورود و خروج از سیستم، تقریباً در هر مکانی با اتصال به اینترنت قابل دسترسی است.

آدرس IP ثابت کاربر نیز می تواند در زمان ورود/خروج او ثبت شود. ورود و خروج نیز به راحتی با کلیک بر روی یک دکمه، از طریق رایانه های شخصی افراد انجام می شود، این در واقع همان راحتی است که، بسیاری از کارکنان و افراد در عصر دیجیتال امروزی، انتظار دارند.

این سیستم ها برای سازمان ها و شرکت هایی که بخش بزرگی از نیروهای آن ها دورکار هستند و یا در واحد فروش های خارجی کار می کنند، مفید است.

نرم افزار حضور و غیاب آنلاین
نرم افزار حضور غیاب آنلاین چگونه عمل می کند؟

در مقایسه با سیستم های حضور و غیاب سنتی که بیشتر بر مشاغل حضوری حاکم اند، نرم افزار مدیریت حضور و غیاب مبتنی بر(cloud time attendance) ابر بسیار کارآمدتر است. همچنین باید در نظر داشت که نرم افزار مدیریت حضور و غیاب یکپارچه نسبت به نرم افزارهای مدیریت حضور و غیاب جداگانه، بسیار مناسب تر است.

به این ترتیب با انواع سیستم های حضور غیاب یا دستگاه های حضور و غیاب مختلف آشنا شدیم. برای مطالب بیشتر در این زمینه و یا متون مرتبط با ما همراه باشید…

در حال ارسال
نظرات کاربر
5 (2 رای)

مقالات مرتبط

3 دیدگاه ها

  1. نوید پناهی
  2. مهبد کاشانی
    • طلوع پردیس

دیدگاه خود را ثبت کنید

به بالا بروید