در این مقاله ما به بررسی یکی از انواع سیستم های مدیریت حضور و غیاب خودکار می پردازیم. این سیستم بر اساس الگوریتم های شناسایی و تشخیص عنبیه چشم (Iris recognition) طراحی شده است. وقتی فردی وارد اتاق می شود، به طور خودکار تشخیص داده می شود و به این ترتیب حضور و غیاب انجام می شود. این نحوه ی شناسایی می تواند اطمینان به سوابق حضور و غیاب را افزایش داده و از تقلبی که ممکن است هنگام ثبت حضور و غیاب رخ دهد، جلوگیری کند.
در مقایسه با حضور و غیاب سنتی، این سیستم در وقت شما صرفه جویی می کند و همچنین به نظارت بر عملکرد کارکنان کمک می کند. در زمان تردد، سیستم شناسایی عنبیه چشم، برای ثبت حضور و غیاب اطلاعات مربوط به عنبیه چشم را به عنوان کد بیومتریک ذخیره می کند و این داده ها را در سیستم مدیریت حضور و غیاب، به عنوان سابقه حضور و غیاب اعمال می کند.
از این رو، می توان از آن در مکان های امنیتی خاص که اطلاعات آن سرّی است، استفاده کرد. احراز هویت بیومتریک، فرایند تایید یک فرد بر اساس ویژگی های رفتاری و فیزیولوژیکی است. شناسایی عنبیه یکی از معتبرترین روش های شناسایی افراد در بیومتریک است. در ابتدا، ایده استفاده از الگوهای عنبیه برای شناسایی فرد، در سال 1936 توسط چشم پزشکی به نام فرانک برچ مطرح شد.
در دهه 1980 این ایده در فیلم های جیمز باند ظاهر شد، اما هنوز هم به صورت طرحی علمی-تخیلی، به عنوان روشی جهت شناسایی انسان باقی ماند. سیستم های بیومتریک انواع مختلفی مانند تشخیص اثرانگشت، تشخیص کف دست، تشخیص چهره و تشخیص چشم و غیره دارند.
در بین آن ها عنبیه بیشتر ترجیح داده می شود. دلیل محبوبیت تشخیص عنبیه؛ منحصر به فرد بودن، ثبات، دوام و سهولت در شناسایی است. سیستم شناسایی عنبیه بسیار امن و پایدار است، به این صورت که با یک بار ثبت نام، ثبت اطلاعات شما مادام العمر می شود. الگوی منحصر به فرد روی سطح عنبیه در اولین سال زندگی شکل می گیرد. شکل گیری الگوهای منحصر به فرد عنبیه تصادفی است و به هیچ عامل ژنتیکی مربوط نمی شود.
تنها ویژگی وابسته به ژنتیک، رنگی شدن عنبیه است. به دلیل ماهیت اپی ژنتیکی(epi genetic) الگوهای عنبیه، دو چشم یک فرد، دارای الگوهای عنبیه کاملا مستقل است و دوقلوهای یکسان دارای الگوهای عنبیه متفاوت هستند. بنابراین دستگاه های شناسایی عنبیه چشم، قابلیت تشخیص دوقلوها را نیز دارند؛ که در میان دستگاه های حضور و غیاب امتیاز ویژه ای محسوب می شود.
فرایند احراز هویت در سیستم شناسایی عنبیه چشم چگونه است؟
شناسایی در یک سیستم تشخیص چشم معمولی، عموما شامل سه مرحله ی اساسی زیر است:
- ثبت تصویر، محل عنبیه و پیش پردازش
- استخراج اطلاعات بافت عنبیه و کدگذاری آن
- تطبیق کدهای عنبیه برای تشخیص یا تأیید
ثبت تصویر
دوربین در یک فاصله مناسب از ورودی برای ثبت عکس افراد از رو به رو، نصب می شود.
پیش پردازش
در این بخش بافت عنبیه شناسایی شده و به یک بلوک مستطیلی تبدیل می شود. در مرحله پیش پردازش، فرآیند تقسیم بندی انجام می شود.
شناسایی عنبیه چشم
اولین قدم در شناسایی عنبیه چشم تشخیص مردمک است که قسمت دایره ای سیاه رنگی است که توسط بافت های عنبیه احاطه شده است. از مرکز مردمک می توان برای تشخیص شعاع خارجی الگوهای عنبیه استفاده کرد.
استخراج و طبقه بندی اطلاعات در سیستم تشخیص عنبیه چگونه انجام می شود؟
عملکرد یک سیستم تشخیص تشخیص، به استخراج داده ها و طبقه بندی آن ها برای دست یابی به نتایج دقیق بستگی دارد. استخراج داده ها با استفاده از تکنیک های خاص به دست می آید.
به منظور شناخت دقیق افراد، متمایزترین اطلاعات موجود در الگوی عنبیه باید استخراج شود. همچنین جهت انجام مقایسه بین الگوها، فقط ویژگی های مهم عنبیه باید کدگذاری شود. اکثر این سیستم ها، برای ایجاد یک الگوی بیومتریک، از تجزیه باند تصویری عنبیه استفاده می کنند.
الگویی که در فرایند کدگذاری داده ها تولید می شود، به متریک متناظر نیز نیاز دارد، تا میزان شباهت بین دو الگوی عنبیه را نشان دهد. این معیار، هنگام مقایسه الگوهای تولید شده از یک چشم، یک محدوده از مقادیر را ارائه می دهد، و هنگام مقایسه الگوهای ایجاد شده از عنبیه های مختلف،”که به عنوان مقایسه بین طبقه ای شناخته می شوند” محدوده دیگری از مقادیر را ارائه می دهد.
آناتومی چشم انسان چگونه است؟
چشم انسان اندام بینایی است که تصویر را از طریق مسیرهای بصری به مغز منتقل می کند. ساختار این اندام بسیار پیچیده است. بخشی که ما به آن علاقه داریم، تنها قسمت خارجی قابل مشاهده است. شکل گردی با رنگ های مختلف، که توسط “صلبیه یا سفیده سخت چشم” احاطه شده است که معمولاً سفید است.
برای تصور یک عنبیه، در مرکز عنبیه یک دایره سیاه به نام مردمک وجود دارد که میزان نوری را که به چشم و سپس به مرکز پردازش مغز منتقل می شود کنترل می کند. اطلاعات بدست آمده از تحقیقات نشان می دهد که قطر عنبیه انسان بین 10 میلی متر تا 12 میلی متر متغیر است. از طرف دیگر، تعیین قطر برای مردمک دشوار است زیرا این مقدار با سن و وضعیت روانی فرد رابطه دارد و بسته به شرایط مختلف، متفاوت است.
قسمت جلوی چشم اساساً از دو قسمت تشکیل شده است: اسکلرا یا “سفیدی” چشم و قرنیه. اسکلرا از فیبرهای بسیار در هم تنیده تشکیل شده و تمام سطح چشم را می پوشاند؛ به جز یک قسمت کوچک در پشت، جایی که عصب بینایی از چشم خارج می شود و یک قسمت کوچکِ مستقیم در جلو و در مرکز، معروف به قرنیه.
مزایای استفاده از سیستم تشخیص عنبیه چیست؟
برخی مزایای استفاده از عنبیه عبارتند از:
- منحصر به فرد بودن الگوهای عنبیه باعث افزایش دقت می شود.
- با توجه با اینکه اندام داخلی چشم است دارای سطح بالایی از محافظت است
- ثبات الگوهای عنبیه و پایداری
- شناسایی راحت
- سرعت بالا
- نمی توان به راحتی آن را جعل کرد
- پیشرفت های احتمالی
- الزام به حضور فرد “به صورت فیزیکی”
- ثبت تصاویر مستقل از محیط اطراف است
سیستم شناسایی عنبیه چه کاربردهایی دارد؟
با توجه به اینکه با روند کلی سیستم تشخیص چشم آشنا شدید، لازم است بدانید برخی کاربردهای این تکنولوژی برابر است با:
- برنامه های احراز هویت مانند انواع دستگاه های حضور و غیاب
- برنامه های شناسایی مانند قفل انواع گوشی های هوشمند
- برنامه کاربردی توسط فناوری ها مانند فقل انواع نرم افزارها
- محصول تجاری
نتیجه گیری
در نهایت با توجه به سرعت پیشرفت تکنولوژی و حضور شناسه های بیومتریک در صنایع مختلف، استفاده از سیستم حضور و غیاب تشخیص عنبیه، روشی مطمئن و جایگزینی مناسب، برای سیستم های حضور و غیاب اثرانگشتی در سازمان ها و مراکزی با تعداد تردد بالا می باشد؛ که علاوه بر افزایش سرعت شناسایی و کاهش خطاهای انسانی، از نظر بهداشتی نیز انتخاب بهتری است.
برای آشنایی بیشتر با سیستم شناسایی عنبیه چشم با کارشناسان طلوع پردیس در تماس باشید.