RFID مخفف “radio-frequency identification” یا “شناسایی فرکانس رادیویی” است و در واقع فناوری ای است که در آن داده های دیجیتال کدگذاری شده در تگ و یا کارت RFID و هوشمند به وسیله ی یک خواننده ی امواج رادیویی، خوانده شده و در صورت مطابقت با داده های از پیش ثبت شده در سیستم، عمل شناسایی انجام خواهد شد. می توان گفت RFID شبیه بارکد است که دادههای یک کارت یا تگ توسط دستگاهی که دادهها را در یک پایگاه داده ذخیره میکند، گرفته میشود.
با این حال، نسبت به سیستمهایی که از نرمافزار شناسایی از طریق بارکد استفاده میکنند، از چندین مزیت برخوردار است. یکی از مهم ترین برتری های آن نسبت به بارکدها این است که برای خوانده شدن، بارکد باید مستقیما در یک کادر خاص قرار گرفته با یک اسکنر نوری هم تراز شود، این در حالی است که تگ هوشمند خارج از خط دید هم خوانده می شوند. اگر برای حضور و غیاب پرسنل نیاز به دستگاه های کارت خوانی که با کارت های RFID کار می کنند، دارید به سایت طلوع پردیس مراجعه کرده و یا با کارشناسان ما تماس بگیرید.

RFID چگونه کار می کند؟
RFID متعلق به دسته ای از فناوریها به نام “شناسایی خودکار و ضبط داده (AIDC)” است. روشهای AIDC بهطور اتوماتیک اشیا را شناسایی میکنند، دادههای مربوط به آنها را جمعآوری میکنند و آن دادهها را مستقیماً بدون دخالت انسان (حتی کم ترین دخالتی) وارد سیستمهای رایانهای میکنند.
حال آنکه روش های RFID از امواج رادیویی برای انجام این کار استفاده می کنند، یعنی روش شناسایی و جمع آوری دیتاهای اشیا امواج رادیویی است. به بیان ساده، سیستم های RFID از سه جزء تشکیل شده است: یک کارت RFID یا تگ هوشمند، یک خواننده RFID و یک آنتن. این کارت ها حاوی یک مدار مجتمع و یک آنتن هستند که برای انتقال دادهها به خواننده (که به آن پرسشگر نیز گفته میشود) استفاده میشود.
سپس خواننده امواج رادیویی را به شکل قابل استفاده تری از داده تبدیل می کند. آنگاه اطلاعات جمعآوریشده از کارت ها و یا تگ ها، از طریق یک رابط به یک سیستم کامپیوتر میزبان منتقل میشود، جایی که دادهها را میتوان در یک پایگاه داده ذخیره کرد و درآینده تجزیه و تحلیل کرد.
کارت های rfid و تگ های هوشمند
همانطور که پیش تر گفته شد، یک کارت یا تگ RFID از یک مدار مجتمع و یک آنتن تشکیل شده است. این تگ ها همچنین از یک ماده محافظ تشکیل شده است که قطعات را در کنار هم نگه می دارد و از آن ها در برابر شرایط مختلف محیطی محافظت می کند. البته این مواد محافظ به کاربرد کارت ها نیز بستگی دارد.
به عنوان مثال، کارت های شناسایی RFID برای کارمندان، معمولاً از پلاستیک بادوام ساخته میشوند و تگ یا کارت بین لایههای پلاستیکی تعبیه شده است. این تگها در اشکال و اندازههای مختلفی وجود دارند و دارای دو نوع غیرفعال یا فعال هستند. تگهای غیرفعال بیشترین استفاده را دارند، زیرا کوچکتر هستند و استفاده از آنها هزینه کمتری دارند.
تگهای غیرفعال برای انتقال داده ها، ابتدا باید توسط خواننده RFID فعال شوند. برخلاف تگهای غیرفعال، تگهای فعال (Active) دارای منبع تغذیه داخلی (مثلاً باتری) هستند، همین امر سبب می شود که همواره توانایی انتقال داده را داشته باشند و برای این کار به خواننده RFID نیاز نداشته باشند. برای بحث دقیقتر، به این مقاله مراجعه کنید: برچسبهای غیرفعال RFID در مقابل برچسبهای فعال RFID. تگ های هوشمند با تگ های RFID تفاوت دارند زیرا هم فناوریهای RFID و هم بارکد را در خود جای دادهاند.
آن ها شامل یک برچسب هستند که در آن یک تگ RFID تعبیه شده است، و همچنین ممکن است دارای بارکد و/یا سایر اطلاعات چاپی نیز باشند. تگ های هوشمند را میتوان به صورت سفارشی، بر حسب تقاضا، با استفاده از چاپگرهای لیبل رومیزی کدگذاری و چاپ کرد، این در حالی است که برنامهنویسی تگ های RFID زمانبرتر بوده و به تجهیزات پیشرفتهتری نیاز دارد.

کاربردهای RFID
این فناوری در بسیاری از زمینه ها برای انجام وظایفی مانند موارد زیر کاربرد دارد:
– نظارت بر دارایی
– نظارت بر حقوق و دستمزد
– کنترل دسترسی به مناطق ممنوعه
– کارت شناسایی
– پیشگیری از تقلب (به عنوان مثال در صنعت داروسازی)
اگرچه فناوری RFID از زمان جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار گرفته است با این حال تقاضا برای تجهیزات آن، روز به روز و به سرعت در حال افزایش است. همچنین مزایای زیادی نسبت به بارکد ارائه می دهد، برای مثال یکی از قابل توجه ترین این مزایا این است که یک کارت RFID می تواند اطلاعات بسیار بیشتری در مورد یک آیتم نسبت به یک بارکد ذخیره کند.
بنابراین برای بالا بردن امنیت تجهیزاتی که از بارکد استفاده می کنند می توان آن ها را با RFID تلفیق کرد. علاوه بر این، تگ ها و یا کارت های RFID در معرض آسیبهایی مثل پاره شدن، لکه دار شدن و غیره که می تواند برای برچسب های بارکد اتفاق بیوفتد، نیستند.
RFID از جنگ جهانی دوم تا کنون راه زیادی را طی کرده است و آینده روشنی در پیش دارد. امروزه از این فناوری به طور گسترده در انواع دستگاه های شناسایی و امینتی استفاده می شود. برای اطلاعات بیشتر می توانید به سایت ما مراجعه فرمایید. سیر تکامل RFID را مرور کنید. برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه عملکرد RFID و نحوه ادغام این فناوری در فرآیندهای کسب و کارتان، مبانیRFID ما را بخوانید.
مطلب پیشنهادی :صفر تا صد RFID