در حال حاضر با توجه به افزایش نیروی کار در سازمان های مختلف و گستردگی و تنوع در ساعات کاری و نوع تردد، برای مدیریت هر چه بهتر رفت و آمد پرسنل و محاسبه دقیق دستمزد کارکنان، سازمان ها نیازمند تعریف انواع شیفت کاری در نرم افزار حضور غیاب هستند. در ادامه به بررسی مفهوم شیفت کاری و مدل های رایج آن در سازمان ها می پردازیم.
نوبت كاری یا شیفت کاری چيست؟
شیفت کاری یا نوبت کاری، برنامه منظم و از پیش تعریف شده توسط کارفرما، جهت حضور کارمند در محل کار بر اساس نیازِ سازمان و نوع فعالیت مجموعه است. انواع شیفت کاری در هر سازمان متناسب با اهداف تجاری و ماهیت کسب و کار تعیین میشود به همین دلیل نوبت کاری در هر مجموعه ای متفاوت از دیگری خواهد بود.
شیفت کاری چه تفاوتی با گروه کاری دارد؟
شیفت کاری مدت زمانی است که برای هر یک از پرسنل تعریف می شود و با توجه به شغل وی می تواند متفاوت باشد، در واقع یک الگوی مشخص برای زمان حضور پرسنل در سازمان است.
از طرفی گروه کاری به دسته ای از کارکنان نسبت داده می شود که الگوی کار و تعطیلات آن ها مشابه یک دیگر است.
گروه کاری و شیفت کاری از جمله موارد مهم در هر سازمان بوده که در نرم افزارهای حضور و غیاب وابسته به یکدیگر هستند و برای هر گروه کاری، شیفت کاری متفاوتی نیز در نظر گرفته میشود. بنابراین میتوان گفت درون این نرم افزارها در ابتدا باید گروههای کاری در هر سازمان به صورت مجزا معرفی شود و سپس ساعت کاری پرسنل هر گروه بر مبنای گروه کاری آن ها تعریف شود.
پیشنهاد طلوع پردیس برای مطالعه :نحوه انتخاب صحیح نرم افزار حضور غیاب
انواع شیفتهای کاری در برنامه حضور غیاب
در ادامه ی بحث انواع شیفت کاری در نرم افزار حضور غیاب، نوبت های کاری متفاوت در هر نرم افزار وجود دارند که به موارد زیر تقسیم می شوند:
- شیفت صبح
- شیفت عصر
- شیفت شب
- شیفت ثابت
- شیفت گردشی
- شیفت آزاد یا ساعتی
- شیفت بدون مرز
شیفت صبح
این شیفت که شیفت اول یا شیفت روز نیز نامیده میشود؛ مربوط به کارکنانی است که فقط در طول روز کار میکنند و عصرها و شبها تعطیل هستند. به طور کلی کارمندانی که در نوبت اول کار میکنند از ساعت 7 صبح یا بعد از آن شروع به کار میکنند و در ساعت 5 بعد از ظهر یا قبل از آن کار خود را به اتمام میرسانند.
شیفت عصر
این شیفت که به آن شیفت بعد از ظهر یا دوم نیز گفته میشود ممکن است با هر دو شیفت اول و سوم همپوشانی داشته باشد. کارمندان این شیفت در ساعات صبح و شب کار نمیکنند. برخی از کارمندان شیفت دوم حوالی ساعت 11 صبح یا حتی 3 بعد از ظهر شروع به کار کرده و معمولا قبل از نیمه شب کار خود را به پایان میرسانند.
شیفت شب
این شیفت که به آن نوبت سوم یا شیفت نیمه شب نیز گفته میشود به کارمندانی اشاره دارد که در نوبت سوم و در طول شب کار میکنند و صبح محل کار خود را ترک میکنند. کارمندی که در شیفت سوم کار میکند ممکن است حدود ساعت 11:00 شب یا نیمه شب کار خود را شروع کرده و تا ساعت 7 یا 8 صبح کار کند.
شیفت ثابت
این شیفت درباره ی کارکنانی است که در طول هفته، در ساعات ثابتی کار میکنند. شیفت ثابت زمانی است که یک کارمند در همان ساعات کاری که در شیفت اول، دوم یا سوم فعالیت دارد، به صورت ثابت کار کند.
شیفت گردشی
شیفت چرخشی یا شیفت گردشی زمانی است که یک کارمند در طول هفته در ساعات کاری متناقض کار میکند. به عنوان مثال یک کارمند ممکن است در شیفت اول در روزهای شنبه، دوشنبه و چهارشنبه کار کند و در شیفت دوم در روزهای یکشنبه، سه شنبه و پنجشنبه کار کند.
شیفت آزاد یا ساعتی
شیفت آزاد یا ساعتی نوع دیگری از شیفت کاری بوده که کارمندان بر اساس یک برنامه، میتوانند در طول روز به صورت دو شیفت کار کند. کارمندانی که در شیفتهای ساعتی کار میکنند ممکن است چند ساعت کار کرده و سپس استراحت کنند و مجددا بقیه کار خود را انجام دهند.
شیفت بدون مرز
این شیفت ها در واقع بازه ی خاص و ثابتی ندارند و بیشتر برای مواقعی که نمی توان شیفت ثابتی تعریف کرد به کار گرفته می شوند به این ترتیب که میزان خاصی از ساعات کاری برای کارکنان، در بین فاصله بین دو تردد و در هر ماه تعیین می شود.
جمع بندی
با آگاهی از انواع شیفت کاری در نرم افزار حضور و غیاب بهتر است سازمانها از این نرم افزار به جهت کنترل بیشتر ساعات کاری کارمندان در هر بخش استفاده کرده و بهترین بازده را برای سازمان خود فراهم آورند.
2 دیدگاه ها
با سلام و خسته نباشید امکان تعریف این شیفت ها در دستگاه های حضور غیاب وجود داره؟
سلام دوست عزیز
بله این قابلیت وجود دارد البته به امکانات نرم افزاری که استفاده می کنید هم بستگی دارد. برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در تماس باشید.
88312010