در این مقاله تصمیم داریم در مورد نحوه درست اسکن و ثبت اثر انگشت در دستگاه های حضور و غیاب و کنترل و کنترل تردد مطالبی را عنوان نماییم که با رعایت آن، می توان بهترین استفاده را از دستگاه ها داشته و شاهد کمترین خطای ممکن باشیم.
مراحل استفاده از سنسور تشخیص اثر انگشت
- ثبت ابتدایی اثرانگشت: ثبت ابتدایی اثرانگشت، مهمترین بخش در فرآیند تشخیص توسط سنسور شناسایی اثرانگشت است. اثر انگشت باید به دقت و درستی ثبت گردد تا در اعتبار سنجی به سهولت قابل تشخیص باشد.
- انگشتهای مورد استفاده در مرحله ثبت: توصیه میشود که جهت ثبت اثر انگشتهای پرسنل از هر دو دست استفاده شود و انگشتان پیشنهادی برای این عمل انگشتان سبابه میباشد.
مراحل ثبت صحیح اثر انگشت چیست؟
- وقتی سنسور شروع به چشمک زدن میکند، انگشت را روی آن قرار دهید.
- پس از قرار دادن نوک انگشت روی سنسور، به بالای پنجره سنسور که در شکل زیر نشان داده شده است، دقت کنید و انگشت را بدون حرکت اضافه طوری روی پنجره سنسور قرار دهید که نوک آن بین قسمت بالایی و پایینی سنسور باشد.
- انگشت خود را با فشار مناسب روی سنسور قرار دهید، مانند زمانی که روی استامپ انگشت میزنید. فشار خیلی کم و یا خیلی زیاد به سنسور وارد نکنید.
- انگشت نباید به بالا، پایین، چپ یا راست متمایل شود، همچنین نباید تنها نوک انگشت را روی سنسور گذاشت و یا اینکه در حال اسکن، انگشت را حرکت داده یا چرخاند. شکلهای زیر حالتهای نادرست را نشان داده است.
وقتی اثرانگشت وارد گردید، پس از مشاهده تصویر اثرانگشت وارد شده، میتوان آن را تغییر داد. اگر وضعیت نمایش داده شده مناسب نبود، میتوان اثرانگشت دیگری از کاربر را ثبت نمود. رعایت موارد زیر در اثرانگشت ثبت شده الزامی است:
-
محل مرکز اثرانگشت: مرکز اثرانگشت جایی است که بیشترین خمیدگی را دارد. در شکلهای زیر، دایره آبی رنگ ناحیه مرکز اثر انگشت نشان میدهد. این ناحیه باید در وسط سنسور قرار گیرد. اثرانگشتهای ثبت شده نبایستی نسبت به محور عمودی دوران داشته باشد و باید کاملاً عمودی ذخیره شوند.به شکلهای زیر توجه کنید.
-
کیفیت تصویر اثر انگشت: وضعیت انگشت الگو و ساختار شیارهای آن،کیفیت تصویر اثرانگشت را تعیین میکنند. انگشتهای دارای جای زخم یا ترکهای عمیق، انگشتهای واجد شیارهای کم در اثر بیماری، انگشتهای خیلی خشک یا خیلی خیس معمولاً کیفیت تصویر نا مناسبی ایجاد مینمایند.
اثرانگشتان بالا توسط انگشت خیس یا در اثر اعمال فشار زیاد در هنگام ثبت ایجاد شدهاند. با کاهش اعمال فشار در حین ثبت و یا خشک کردن انگشت میتوان مشکل را حل نمود.
اثرانگشتهای بالا به علت وارد آوردن فشار کم انگشت در هنگام ثبت یا خشک بودن انگشت بصورت نا مطلوب ثبت شدهاند که برای حل این مشکل، انگشت خود را کمی بیشتر روی سنسور فشار داده یا بر روی آن بدمید.(به خصوص در زمستان)
تصاویر اثر انگشتهای بالا به دلیل وجود ترک یا آثار زخم و یا بیماریهایی مانند سودا ایجاد شدهاند، در صورت ثبت این انگشتان پس از بهبود زخم یا بیماری، اعتبارسنجی ممکن نبوده و دسترسی این کاربران با مشکل روبهرو خواهد شد، بنابراین از ثبت نمودن این انگشتان خودداری کرده و از انگشت دیگری استفاده نمائید.
رعایت این سه شرط برای ایجاد یک اثرانگشت با تصویر مناسب لازم است:
- ناحیه مرکزی اثرانگشت در وسط پنجره سنسور قرار گیرد.
- نقش اثرانگشت تمام تصویر را پر نماید.
- خطوط برآمده (خطوط مشکی) و خطوط مربوط به فرورفتگیها و شیارهای (خطوط سفید) اثرانگشت به وضوح از یکدیگر متمایز باشند.
مقاله پیشنهادی: نحوه تقلب در دستگاه حضورغیاب
مشکلات ثبت اثر انگشت نامطلوب چیست؟
کیفیت نامناسب تصویر اثرانگشت، عدم ثبت اثر انگشت به شیوه ای صحیح یا عدم انطباق ناحیه مرکزی انگشت و مرکز صفحه سنسور در هنگام ثبت، سبب بروز مشکلات زیادی میگردد. برخی از این مشکلات عبارتند از:
رد نادرست: این اتفاق حالتی را نشان میدهد که تست اعتبارسنجی یک انگشت ثبت شده، ناموفق بوده و کاربر شناسایی نمیشود. اگر شرایط اثرانگشت ثبت شده نامناسب باشد، اعتبارسنجی به احتمال زیاد ناموفق بوده و کاربر شناسایی نمیشود. باید به این نکته توجه کرد که ثبت اولیه اثرانگشت شرط لازم برای اعتبارسنجی موفق است، ولی کافی نیست. به عبارت دیگر حتی اگر ثبت اولیه به درستی انجام شود ولی در دفعات بعدی انگشت کاربر وضعیت خوبی نداشته باشد، احتمال عدم تشخیص اثرانگشت وی وجود دارد.
تایید نادرست: این مورد زمانی رخ میدهد که اثر انگشت شخص دیگری به جای کاربر ثبت شده تایید میشود. بطور کلی این اتفاق اغلب زمانی روی میدهد که اثر انگشت با مشخصات ناقص و یا بدون ثبت صحیح محدوده مرکزی اثرانگشت ثبت شده باشد. همچنین گاهی شباهت بین ساختار اثرانگشتها موجب بروز این اتفاق میگردد.